zaterdag 13 mei 2006

genuanceerde indianenverhalen

Brandweercommandant nuanceert indianenverhalen.

Even hardop denken:

"Snelle interventievoertuigen "kleine busjes" worden alleen maar ingezet in gebieden met weinig uitrukken en een laag risico."

Hoeveel winst denkt Van Strien daarmee te behalen? Ten eerste zijn net juist in die gebieden zijn vrijwilligers actief die alleen maar betaald worden op het moment dat ze nodig zijn. Zoveel zal dat niet opleveren als je met vier in plaats van zes personen ter plaatse gaat. Ten tweede: Als er echt iets aan de hand is moet er wel een volle bezetting naar toe. Dus moet je de mensen wel achter de hand hebben. (Opleiden, oefenen). Dus: eerst gaat er een busje met vier brandweermensen op pad en als blijkt dat er echt iets aan de hand is moet er alsnog een volle bezetting naar toe. Lijkt me geen tijdswinst maar tijdverlies. Ook geen winst aan personeelskosten maar maar zelfs verlies. Immers zijn er dan al tien mensen op pad. Overigens: ik heb altijd geleerd: risico is kans maal effect. de kans in zo'n gebied is dan misschien wel kleiner maar het effect is niet kleiner dan in een stedelijk of industrie gebied. Door met minder mensen uit te rukken maak je het effect alleen maar groter, dus ook het risico.

"Een wezelijkonderdeel daarvan is dat het feit dat de busjes bij het brandweerpersoneel zelf voor de deur staan. Zij hoeven zich dus niet meer te melden bij de kazerne maar kunnen, nadat ze één of twee collegas hebben opgehaald, direct naar de plek van bestemming rijden."

Hoe stelt meneer Van Strien zich dat voor? Ik heb zo'n busje voor de deur staan, Mijn pieper gaat, ik ga eerst drie collega's halen die een paar kilometer uit elkaar en bij mij vandaan wonen, (het ging er immers om dat er 4 personen op zo'n voertuig zaten), en gaan dan richting de aangegeven locatie. Van onderlinge communicatie en taakverdeling is dan nog geen sprake geweest, zeker niet als de bevelvoerder als laatste instapt. Die moet dan nog gegevens opvragen, mensen instrueren, enz. Al met al geen tijdwinst maar tijdverlies lijkt mij. Heeft meneer Van Strien wel eens achter in een brandweerauto gezeten?

"Door het plaatsen van rookmelders wordt een brand veel sneller opgemerkt."
Daar heeft meneer Van Strien groot gelijk in. Door zo veel mogelijk rookmelders te plaatsen kun je de blustijd (de tijd van ontdekking van een brand tot water op het vuur) aanzienlijk verkorten. Maar het is natuurlijk niet kies om deze winst op te maken aan bezuinigingen. Die winst moet je m.i. volledig ten goede laten komen aan de veiligheid van de burger.

"Dan is er nog de kwestie van de chauffeurs. brandweerlieden gaan ambulances besturen."

Buiten de vraag over veiligheid: Hoeveel winst denkt meneer Van Strien hier te behalen? Je kunt een chauffeur maar op één plek tegelijk inzetten. Die "enorme winst" die meneer Van Strien ziet, zie ik helaas niet.

Al met al vraag ik mij af wie er nu met indianenverhalen komt. De pers, de publieke opinie of meneer Van Strien zelf. Het zijn loze kreten, luchtballonnen die opgelaten worden. Het is levensgevaarlijk dat bijvoorbeeld politici door dit soort loze kreten beïnvloed worden. Gevaarlijk voor de burger, gevaarlijk voor de brandweermensen.

1 opmerking:

RobBrand zei

SIV
Even een correctie op je overigens kloppende analyse, de plannen binnen Rotterdam-Rijnmond hebben betrekking op een SIV bemand met 2 mensen en niet met 4. Ondanks dat, is de winst beperkt want het sluiten van kazernes slaat enorme gaten in de dekking.
De leiding van de VRR heeft een enorme berg boter op het hoofd en daar krijg je raar haar van.

Rookmelders
Perfect natuurlijk, iedereen moet z'n huis volhangen. Nu hangt die rookmelder..., wie gaat dat controleren dan? Na zo'n 'high profile' actie liggen er strak honderden rookmelders zonder batterij op de plank en de batterij is hergebruikt.
Weg veiligheid!

Nu komt het, je denkt dat het beleid gemaakt wordt in Rotterdam-Rijnmond, NEEN, het wordt gemaakt in Arnhem bij de NVBR. De meerjaren visie van de NVBR wordt gewoon over ons uitgerold.
19 burgemeesters moeten hierover beslissen en denken: "Berghuis zal het vast wel weten". Leuk stukje verdelen en heersen.