vrijdag 9 september 2011

Noabers met passie

Zoals u in mijn profiel kunt lezen werk ik bij de brandweer op de afdeling risicobeheersing. Mijn taak is het operationeel en up to date houden van onze Mobile Data Terminals. Daarbij hoort ook het jezelf op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen. Dit is de reden dat ik afgelopen week op bezoek was bij onze 'noabers', de buren, de Veiligheidsregio Twente. Onder het motto: 'kieken wat 't wordt' is men daar bezig met het doorontwikkelen van de MDT. En als u nou denkt dat er in Twente alleen maar boeren wonen, wel vergeet het maar. Een aantal slimme brandweermensen en ICT'ers hebben de koppen bij elkaar gestoken en zich afgevraagd: hoe krijgen we slim en simpel de juiste informatie op de juiste plaats. Op zich niets nieuws. Deze vraag is in meerdere projecten, vele malen eerder gesteld. Alleen heeft dit project een aantal opmerkelijke verschillen met eerdere initiatieven.

Ten eerste: Men is uitgegaan van bestaande software en hardware. Dat is slim. Tot nu toe wordt vaak uitgegaan van de stelling dat alles speciaal voor de O.O.V. gemaakt moet zijn, omdat het dan pas goed, veilig en op de wensen van de gebruikers afgestemd is. En door alles centraal te regelen en in te kopen zou het nog relatief goedkoop zijn ook. Maar als je bijvoorbeeld kijkt naar het C2000 systeem en de bijbehorende apparatuur, zie je al direct dat dat niet waarheid is. Ook moet alles 'hufterproof' en graag ook nog 'Brandweerproof' zijn. Dat resulteert helaas vaak in een log, ingewikkeld en duur systeem wat weinig gebruiksvriendelijkheid meer vertoond en dat, als het na een lang traject van overleggen en aanbesteden, eindelijk operationeel is, hopeloos verouderd is. Een kleine vergelijking: Een full rugged (hufterproof) tablet pc kost ongeveer 4500 euro. daar kun je met gemak 6 i-pads voor kopen. Hoe hufterproof moet iets zijn?

Maar wat volgens mij nog een belangrijker verschil met eerdere initiatieven is: dit is een locaal initiatief en dat wil men ook zo houden. Iedereen kan aanhaken, mee doen en mee denken maar het blijft een Twents feestje. En dat is volgens mij de sleutel tot het succes van dit project. De passie en betrokkenheid bij de presentatie was gewoon voelbaar. De zelfde passie die brandweervrijwilligers hebben bij hun locale korps, was ook hier aanwezig. Van de portefeuillehouder repressie tot de bevelvoerder die aan de pilot mee werkt, allemaal spreken ze met het zelfde enthousiasme over 'hun' project, en zijn ze even enthousiast en overtuigd dat dit project gaat slagen. Men heeft het dan ook heel erg 'persoonlijk' gemaakt. de i-pad is of wordt 'op de man' uitgereikt. Niet dichtgetimmerd door de afdeling automatisering, niet vastgeschroefd in het voertuig, nee, een persoonlijk stuk gereedschap waarmee de gebruiker ook gewoon thuis kan internetten, mailen, twitteren, boeken lezen en wat al niet meer. Daarmee bereik je dat het apparaat ook daadwerkelijk wordt gebruikt. En dat de gebruiker, als het er op aan komt, exact weet hoe het werkt en wat hij er mee kan.

Dit project is genomineerd voor de Jan van der Heijdenprijs van de NVBR. Bescheiden als Twentenaren zijn heeft men nog getwijfeld of men zich hier wel voor op moest geven. Het was immers niet iets nieuws. De i-pad is gewoon in de winkel te koop, en een sommige gebruikte app's zijn gewoon te downloaden. Maar wat hier innovatief aan is, is dat zij zich buiten de afgebakende paden durft te begeven en oude dogma's durven laten varen. Dat zij, in tegenstelling tot veel andere projecten, beginnen vanuit de behoefte van de eindgebruiker, en dat ze durven te zeggen, het blijft ons project, we halen er geen landelijke organisaties bij in, maar iedereen mag aanhaken. Als Twente de prijs wint wil men van het prijzengeld, 10.000 euro, een heuse brandweer app-store inrichten. Geweldig.

U begrijpt het: wat betreft die prijs ben ik vreselijk partijdig. Dat komt deels door mijn werk natuurlijk maar meer nog door het enthousiasme wat de mensen achter dit project uitstralen. Daardoor kan dit project gewoon niet mislukken. Als u door dit verhaal ook enthousiast geworden bent kunt u hier uw stem uitbrengen.

Geen opmerkingen: