donderdag 1 december 2011

Limburg- Noord

De Veiligheidsregio Limburg- Noord is een bestuurlijke en organisatorische chaos. Binnen de top van de regio is inmiddels een conflict uitgebarsten dat regionaal brandweercommandant Sjoerd van der Schuit voorlopig de kop heeft gekost. Burgemeester Bruls van Venlo, voorzitter van de veiligheidsregio, wil slechts kwijt dat de commandant tijdens de duur van een aanvullend onderzoek, dat 6 á 8 weken gaat duren, ‘even van de werkvloer moet’. Dit alles staat te lezen op de website van Binnenlands Bestuur d.d 18 februari 2011. Iemand zet er als commentaar onder: 'als klopt wat er staat heeft de alg. dir. de onderzoeksopdracht gegeven aan een voormalige werknemer uit een vorige werkkring....dus is het voorspelbaar dat de schuld dan bij de andere twee directieleden komt te liggen...' Inderdaad: een chaos.

Op 7 november komt de Veiligheidsregio Limburg- Noord met hun dekkingsplan 2012. Het betreffende document is helemaal geen dekkingsplan maar niet meer dan een simpel epistel van 4 kantjes met een voorstel aan het algemeen bestuur van de veiligheidsregio om accoord te gaan met een aantal 'uitgangspunten' zoals: vaststellen van de norm op 15 minuuren en prioriteit geven aan de maatregelen op het gebied van risicobeheersing voor het buitengebied waar de opkomsttijd van, 15 minuten niet haalbaar is. Volgens de wet op de veiligheidsregio's  staan in zo'n dekkingsplan: 'voor de brandweer geldende opkomsttijden en een beschrijving van de voorzieningen en maatregelen, noodzakelijk om daaraan te kunnen voldoen'.  Ik zou zeggen lees het zogenaamde "dekkingsplan" en oordeel zelf of het hieraan voldoet.

En er komt nog meer. Burgemeester Delissen van gemeente Peel en Maas ruikt geld. Ze ziet een bezuinigingskans en kondigt aan dat, nu de tijden toch verruimd zijn, de brandweerpost Maasbree dus wel dicht kan. Ze gaat er gemakshalve maar van uit dat de gemeente Venlo met gesloten beurs de brandweerzorg in dat gebied wel gaat overnemen. Bruls, nu in de rol van burgemeester van Venlo,  geeft echter aan dat van gesloten beurzen geen sprake kan zijn. lees hier het persbericht. Bovendien maakt Delissen de raad wijs dat ze contact gehad heeft met V&J en daar geen tegenstand te verwachten is.

Minister Opstelten schrijft naar aanleiding van al deze gebeurtenissen een brief aan de kamer. Citaat uit die brief: 'Indien het bestuur van een veiligheidsregio voor bepaalde locaties opkomsttijden vaststelt die afwijken van de Wet, dan is voorgeschreven dat afwijkingen per object inzichtelijk gemaakt moeten worden en dat tevens dan duidelijk moet zijn wat de precieze mate van afwijking is. Dat betekent dat in een bestuurlijk geaccordeerd dekkingsplan de locatie en mate van afwijking dienen te zijn gemotiveerd en dat compenserende maatregelen inzichtelijk zijn gemaakt. Zoals ook aangegeven in mijn brief aan Uw Kamer 1, is de IOOV op mijn aangeven een grootschalig en diepgravend onderzoek gestart naar de daadwerkelijke opkomsttijden en dekkingsplannen van alle veiligheidsregio’s. Dat onderzoek moet in februari 2012 gereed zijn en u wordt te zijner tijd over de uitkomsten ervan geïnformeerd.' Duidelijke taal dus. Dat doe je niet zomaar even af met een gratis rookmeldertje en een voorlichtingsavond in het plaatselijke dorpshuis.

Al met al is het dus nog steeds een chaos. Natuurlijk zijn er meer regio's waar alles niet op orde is. Maar als je dit zo volgt is Limburg- Noord van alle regio's haast wel het slechtste jongetje van de klas.

En ineens gaat dat slechtste jongetje van de klas ook nog eens de meester uitleggen hoe het moet. 'Als het onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid in februari is afgerond, zal minister Ivo Opstelten niet anders kunnen dan de nieuwe wetgeving rond de uitruktijden van de brandweer ruimer te interpreteren.' Aldus Bruls in "de Limburger" en: 'Het oprekken van de uitruktijd naar 15 minuten is een „bewuste keuze”. Dat Limburg-Noord daarmee voorop loopt en zich landelijk in de kijker speelt, is volgens hem niet erg. „Ik hou er wel van het voortouw te nemen”.  De voorzitter vindt dat er veel meer vanuit preventie moet worden gedacht en minder vanuit repressie (blussen). „Dat is de ouderwetse manier van denken.”

 Wat een arrogantie. Zeker als je bedenkt dat zelfs de bewering dat hij het voortouw neemt niet eens waar is. (zie de "Friese norm" en de perikelen in de Mierden)  Ik ben misschien ouderwets, maar vroeger werden dat soort jongetjes aan hun oren naar voren gehaald door de meester. 'Wat? vooroplopen? Voor in de klas zitten zul je bedoelen! luisteren en doen wat de meester zegt!

Geen opmerkingen: