woensdag 7 december 2011

Lage Mierden

Bezuinigingen houden ook de brandweer in Nederland al een tijd bezig. Overal moet er bezuinigd worden en dus gaan de bestuurders ook bij de brandweer kijken of ze nog ergens een paar euro's af kunnen snoepen. Op zich niets mis mee natuurlijk. Mits het niet ten koste gaat van de veiligheid van de burgers en de hulpverleners. Het oprekken van de opkomsttijden van de brandweer lijkt populair te worden. zoals in Limburg- Noord.Verhoog de tijden generiek een paar minuten, (die burger merkt daar toch niets van) en je kan je netwerk van brandweerkazernes zomaar uitdunnen. Kassa! Een ander middel is het verminderen van het aantal brandweermensen op een voertuig. Een commandant in Apeldoorn noemde met vier man uitrukken in plaats van 6 zelfs: 'simpel geld' . Overigens gold dat volgens hem voor een beroepsbezetting, bij een vrijwilligersbezetting was het een goed middel om de opkomsttijden te kunnen halen.

In de gemeente Reusel- de Mierden in de regio Brabant-zuidoost ligt het ingewikkelder. Daar is al een hele tijd een verwoede strijd gaande tussen de brandweervrijwilligers samen met de burgers van de Mierden aan de ene kant  en de gemeente aan de andere kant, vanwege een besluit om de post de Mierden te sluiten. Volgens de gemeente zijn er te weinig vrijwilligers, maar mensen in de Mieren vinden dat de gemeente  dat probleem op een goedkope manier willen oplossen door simpelweg de post te sluiten. Ook een bezuiniging dus. Alle inspanningen van de mensen in de Mierden worden door de gemeente aan de kant geschoven, het besluit tot sluiting van de post blijft staan. Zegt de commandant van Apeldoorn dat minder vrijwilligers op een voertuig misschien goed is voor de opkomsttijden, In Reusel-de Mierden zegt  burgemeester Teurlings dat er altijd zes personen op een voertuig moeten. 'En omdat we die niet hebben, sluiten we de tent. Dat de opkomsttijden daardoor langer worden, tja daar kunnen wij ook niets aan doen.' 

Minister Opstelten schreef een heldere brief. Ondanks deze brief en een stevig signaal van de VBV doet burgemeester Teurlings van Reusel-de Mierden het luchtig af. 'Die brief was niet voor ons bedoeld. die was voor Limburg Noord, waar ze generiek de opkomsttijden oprekken. Dat is bij ons niet aan de orde'. Over dat generiek oprekken staat, zoals u zelf kunt lezen, niets in de brief. Die brief gaat over de wettelijke kaders en de normtijden waar aan voldaan moet worden. gewoon artikel 3.2.1 van de wet veiligheidsregio's dus.

Ontstellend om te zien hoe bestuurders reageren. En zo verschillend ook. Bluft de burgemeester van Venlo dat hij het veel beter weet dan de minister, de burgemeester van Reusel- de Mierden speelt de onnozele. Zoals twee fietsers die 's avonds worden aangehouden door de politie omdat hun licht niet brand. De eerste bluft dat hij het onzin vind dat hij een bekeuring krijgt. 'Als u goed om u heen kijkt kunt niet anders dan  constateren dat we in de toekomst zonder licht moeten kunnen rijden, zo donker is het hier niet',  roept hij tegen de agent. De tweede fietser reageert onnozel zegt: 'Die bekeuring  geld niet voor mij, want bij mij is gewoon het lampje stuk'. 

Geen opmerkingen: