dinsdag 25 juni 2013

brandweervrijwilliger of parttimer

In een poll op de website van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers werd gevraagd of de vergoeding voor het werk wat bij de brandweer werd gedaan  voldoende of te weinig was of dat het niet belangrijk was, omdat we het niet voor het geld doen. De  meeste mensen kozen voor: "We doen het niet voor het geld". Heel begrijpelijk. Als je naast je hoofdberoep brandweerman/vrouw bent doe je dat meestal vanuit een passie, gedrevenheid of interesse en niet in de eerste plaats voor het geld. Arbeidsvoorwaarden zijn dan nog minder interessant. Toch is het wel belangrijk om  bij die arbeidsvoorwaarden stil te staan. Hoe zit het bijvoorbeeld met de arbeidstijdenwet? En pensioenopbouw of ziektewet? Wanneer ben je brandweervrijwilliger en wanneer ben je parttimer werknemer? En welke consequenties zijn daar dan aan verbonden? 

Steeds meer korpsen gaan er om bedrijfsvoeringsredenen toe over permanente consignatie- of kazerneringsdiensten voor de huidige vrijwilligers in te stellen. Op de 112 vakdagen in Gorichem hebben we daar veel verhalen over gehoord. Soms zijn vrijwilligers daar blij mee, vaak ook niet. En vrijwilligers die er blij mee zijn, zijn dat meestal alleen maar omdat dat de enige mogelijkheid is om brandweerman/vrouw te kunnen zijn. Eigenlijk noodgedwongen dus. Over de arbeidsvoorwaarden en beloning wordt daarbij vaak niet eens nagedacht. In Winterswijk is men ook op zoek naar nieuwe brandweermensen. Lees het artikel op AchterhoekNieuws.nl In de kop van het artikel staat: "Winterswijkse brandweer wil drie parttimers er bij". Verderop in het artikel staat een citaat van de postcommandant: "Je meldt je vrijwillig aan, daarna is er van vrijwilligheid geen sprake meer. We spreken ook liever over parttimers, want de mensen krijgen een vergoeding voor de uren die ze ingezet worden." Hij zegt er niet bij of de arbeidsvoorwaarden die er bij horen conform parttime werkers of brandweervrijwilligers is. Op Twitter verschijnt een bericht: "Brandweer in zoekt 3 nieuwe vrijwilligers". Op zijn minst een teken dat de verschillende begrippen niet bij iedereen duidelijk zijn.

In het rapport "Vrijwillig dienen en verdienen" staan aanbevelingen over hoe om te gaan met deze begrippen. En hoe de manier van belonen zou moeten zijn. Ik zeg zou moeten, want e.e.a. is nog niet opgenomen in de CAR UWO, de arbeidsvoorwaardenregeling. De VBV kan zich voor het grootste gedeelte goed vinden in deze aanbevelingen. Bij de volgende onderhandelingen daar over aan de LOGA-tafel (Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden) zal de VBV zich daar dan ook sterk voor maken. Want de VBV begrijpt heel goed dat brandweervrijwilligers zich naast gezin, baan en brandweer niet ook nog eens daar druk om willen maken, maar vind wel dat arbeidsvoorwaarden, ook voor vrijwilligers, gewoon goed geregeld moeten zijn. Het is daarom van belang dat de VBV een sterke vakorganisatie wordt met genoeg leden om de stem die het nu heeft te houden en uit te breiden. Niet alleen aan de LOGA- tafel maar ook in de verschillende GO's en OR'en. Dus: Ben je brandweervrijwilliger en nog geen betalend lid van de VBV? meld je dan hier aan. 

Geen opmerkingen: