maandag 21 juli 2014

Op maat

Mijn vrouw en mijn dochter werken allebei in de zorg. Mijn zoon werkt als docent op een middelbare school. Als we het zo af en toe over ons werk hebben blijkt dat er een kreet is die bij ons alle vier bekend is. De kreet 'op maat'. Zo heb je: 'zorg op maat' en 'onderwijs op maat'. Ook bij de brandweer kennen we deze kreet. Niet als 'brandweer op maat' maar 'uitruk op maat'. 'Op maat' klinkt alsof het per definitie goed, kloppend, afgemeten juist is. Een soort maatpak voor de individuele vrager, de klant. Maar als je eenmaal ziet dat deze kreet overal gebruikt wordt, ga je toch denken dat er iets anders aan de hand is.

'Op maat' is dan ook niets anders dan een loze reclamekreet. Een term uit de commerciƫle wereld. En van reclamekreten is bekend dat ze, op z'n zachts gezegd, niet in de eerste plaats bedoeld zijn om de waarheid te vertellen, ze zijn bedoeld om iets te verkopen. Een goede manier om je niet te laten miseiden door die reclamekreten is, de boodschap eens kritisch te bekijken en om te draaien. Dus als je bijvoorbeeld op de verpakking van een product de kreet 'nieuw' ziet staan, kijk dan eens wat er werkelijk nieuw is aan dat product. De kans is groot dat er niets anders nieuw aan te ontdekken is dan de verpakking zelf. En de kreet: 'Wij doen wat u beloofd' is niets meer dan een boodschap aan u om niet meer te beloven dan wat de brenger van de boodschap kan of wil leveren. 'Op maat' is ook zo'n kreet. 'Op maat' suggereert dat men precies gaat leveren wat de klant vraagt, maar als men anders dan voorheen nu ineens 'op maat' gaat leveren kan dat in werkelijkheid wel eens een dekmantel zijn om minder te leveren. Een pure bezuiniging misschien. Dat zou dus wel eens de werkelijke reden kunnen zijn waarom men de kreet 'uitruk op maat' gebruikt. Het is dan ook niet vreemd dat deze kreet opduikt op het moment dat de brandweer een bezuinigingstaakstelling heeft.

Want, wanneer is dan een uitruk op maat? En voor wie is het dan op maat? En hoe bepaal je dat? Is met een SIV naar een OMS melding gaan, omdat dat toch vaak loos alarm is, uitruk op maat? Onzin natuurlijk. Dat is dan symptoombestrijding. Als dat zo is kun je beter iets aan die vele loze of onterechte OMS meldingen doen. Is het dan omdat je met een SIV of TAS4 sneller te plaatse bent? Ook een drogreden natuurlijk. Je bent weliswaar misschien sneller, maar met minder slagkracht. Aan welke maat voldoet het dan? Wat je dan alleen maar doet is de minister pleasen omdat het lijkt alsof je beter aan de wettelijke opkomsttijden voldoet. Is het dan voor de brandweermensen zelf op maat? Ook niet. Want als je op de werkvloer echt op de man af vraagt, hebben heel veel mensen hun bedenkingen. De meesten twijfelen aan de veiligheid als je met minder mensen bij een incident aan komt. En de brandweermensen die het wel accepteren zijn veelal bang hun baan of passie kwijt te raken als ze tegen zijn. En kun je bij een uitruk uberhaubt van te voren bepalen wanneer het 'op maat' is? Eigenlijk kan dat helemaal niet. Daar zijn talloze voorbeelden van. Zoals hier, waarbij de eerste melding 'brand wegvervoer' was. Zelfs voor een SIV een makkie. Maar je moet er toch niet aan denken dat je hier eerst met twee man aankomt en daarna moet opschalen. Vele kostbare minuten waren er dan verloren gegaan in plaats van gewonnen.

Als we moeten bezuinigen Is het dan niet beter dat gewoon maar toe te geven? En gewoon te zeggen: het moet een beetje minder, wat kunnen we daar met z’n allen aan doen? Zou het niet al veel energie en dus geld besparen als we elkaar niet met loze reclamekreten probeerden te misleiden?

Geen opmerkingen: