De Gooi en Eemlander kopt op 5 augustus dat er in Hilversum een primeur te vieren is. Er worden namelijk gekoppelde rookmelders opgehangen in een verzorgingstehuis. Die rookmelders zijn gekoppeld aan elkaar. Dus als er een afgaat gaan de anderen ook af. Zodoende worden de buren gewaarschuwd en kunnen die helpen in geval van een calamiteit. De eerste rookmelder werd aanbracht in het Leen ten Rouwelaarhuis. Dit was geen toeval. Hier kwam half november vorig
jaar een 90-jarige bewoner om het leven bij een brand. Twee andere
bewoners en een hulpverlener raakten gewond. Bij de evaluatie van deze dramatische brand, (welke evaluatie dit is, is niet duidelijk) kwam men op dit "eenvoudig, maar niet eerder bedacht idee". Het is de bedoeling dat het systeem de veiligheid van de bewoners vergroot.
Om meteen met de deur in huis te vallen: Het is lof der zotheid om te stellen dat dit de veiligheid voor die mensen vergroot. En het is ook niet nieuw. Aan het eind van het artikel staat het duidelijk: Het komt steeds vaker voor dat aanleunwoningen niet (meer) zijn aangesloten op het centrale brandmeldsysteem in een complex. De gekoppelde rookmelders moeten die lacune dichten. Dus met andere woorden: dit is een lapmiddel om tanende brandweerzorg enigszins te compenseren. Want: Vroeger waren rookmelders in dit soort verzorgingstehuizen en aanleunwoningen ook gekoppeld. Niet aan elkaar maar aan een centraal alarmsysteem wat vervolgens was gekoppeld aan de alarmcentrale van de brandweer. Hoe veilig wil je het hebben? Maar met de komst van het nieuwe bouwbesluit is een brandmeldsysteem met een rechtstreekse doormelding naar de brandweer niet overal meer verplicht. Wat er vervolgens gebeurt is dat deze doormeldsystemen afgekoppeld worden omdat het in stand houden van die systemen geld kost. Let wel: het is niet meer wettelijk verplicht maar dat wil niet zeggen dat het verboden is! Een ordinaire bezuiniging dus.
Het is dwaas om te stellen dat de ene stramme of dementerende oudere die 's nachts moeilijk uit bed kan komen en zich moeilijk snel kan oriƫnteren, de andere moet gaan helpen. Mensen die in een verzorgingstehuis wonen, ook al is dat een aanleunwoning, wonen daar omdat ze minder zelfredzaam zijn dan de gemiddelde Nederlander. Dat zijn veelal kwetsbare en tere mensen. Die moeten er in ieder geval op kunnen rekenen dat anderen de zorg voor hun veiligheid op zich nemen. Net zo dwaas is het om de eerste rookmelder op te hangen in een tehuis waar nog geen jaar geleden een 90 jarige bewoner stierf door een brand. Met andere woorden: vorig jaar kwam hier iemand om het leven, dus leggen we de verantwoordelijkheid nu maar bij jullie zelf. Het is ronduit zot om deze mensen verantwoordelijk te maken voor de veiligheid van zichzelf en hun omgeving. Of zelfs maar lastig te vallen als er in de centrale ruimte van het tehuis een rookmelder af gaat.
Het is dus ook de dwaasheid gekroond dat op een foto bij het betreffende artikel brandweercommandant van der Zwan te
zien is die lachend toe staat te kijken hoe burgemeester Broertjes (voorzitter van de veiligheidsregio) zo'n rookmelder ophangt. In plaats dat ze als hoogste verantwoordelijken voor de veiligheid met het schaamrood op de kaken in een hoekje kruipen en bekennen dat ze niet de veiligheid leveren die ze zouden moeten leveren, staan ze pontificaal op de foto te verkondigen dat ze de veiligheid komen vergroten. Het is echt de lof der zotheid.
2 opmerkingen:
Zo gaat men tegenwoordig met veiligheid en bezuinigingen om. De inwoners worden weer de dupe. Deze regio rukt toch ook uit met een SIV? Met 2 man, daar is ook al bezuinigd op de veiligheid van de burgers.
Dat is inderdaad wel saillant. Rookmelders die gekoppeld zijn met elkaar en aan een brandmeldsysteem hebben inderdaad pas nut als die koppeling ergens toe leidt. Als brandweer of meldkamer niet gealarmeerd wordt door de melding, tja..dan gebeurt er niet veel. Bejaarde en demente ouderen zijn hiervan de dupe.
Een reactie posten