Het thema van de brandpreventie weken van dit jaar is: "Hé doe de deur dicht". Een duidelijke kreet die gaat over het vooral 's nachts dicht houden van de binnendeuren om zo bij brand snelle verspreiding van giftige rookgassen enigszins tegen te houden. Bij deze campagne hoort een filmpje. Door de brandweeracademie is middels het lectoraat brandweerkunde van Ricardo Weewer kennis op het gebied van brand opgedaan. Bijvoorbeeld bij onderzoeken, zoals de brandproeven in Zutphen, maar ook door het vergaren van kennis zoals die al in het buitenland aanwezig was. Dit leidde onder meer tot concrete kennis over wat er gebeurt bij een woningbrand. Het gedrag van rook en de invloed van het open of gesloten hebben van de binnendeuren is uitgewerkt in dit filmpje. Wat die onderzoeken en ook dit filmpje in ieder geval al aantonen is dat de stelling dat de brandweer geen mensen kan redden omdat er na 3 minuten geen overlevingskansen meer zijn, niet waar is. Ook toont het filmpje aan dat soms hele simpele handelingen een heel groot effect kunnen hebben.
Het filmpje toont 4 ruimtes: de woonkamer, waar de brand ontstaat, de gang en de ouderslaapkamer waarvan de deuren open staan, en de babykamer waar de deur gesloten is. Het filmpje toont duidelijk aan dat er een significant verschil zit tussen een gesloten en een open deur.
Toch is er iets vreemds met dit filmpje. Dat vreemde zit hem in de tijdstabel die is gebruikt. Er zijn 6 tijden te zien met een wat vreemde interval: 3, 4, 5, 6, 10 en 20 minuten waarvan tussen de 4 en 5 minuten cruciaal is als de deuren open staan en tussen 10 en 20 minuten als de deuren gesloten zijn. Als deuren open staan kun je schijnbaar vrij nauwkeurig bepalen wanneer overleven niet meer mogelijk is, maar met de deur dicht wordt het ineens heel vaag en laten ze het ergens tussen de 10 en 20 minuten. Enerzijds is dat wel begrijpelijk. Als je de lectorale rede van Ricardo Weewer hebt gehoord zou je zeggen: "het hangt er van af", maar anderzijds lijkt het alsof men hiermee ook zo ver mogelijk bij de discussie van opkomsttijden weg wil blijven. Maar wat het filmpje volgens mij duidelijk ook aantoont is dat het gerommel met opkomsttijden onmiddellijk zou moeten stoppen en dat de norm van 8 minuten zoals die is vastgelegd in hoofdstuk 3 van het besluit op de veiligheidsregio's een prima norm is.
Het lijkt alsof er binnen de brandweer twee kampen zijn. In het ene kamp de managers die enkel kijken naar hun bestuur en onder druk van dat bestuur onder het mom van innoveren allerlei bezuinigingen doorvoeren, waaronder het los laten van de opkomsttijdennorm. In het andere kamp de praktijkmensen die samen onder het lectoraat brandweerkunde voor de brandweeracademie op allerlei manieren kennis vergaren, daarmee echte innovaties in gang kunnen zetten en een echte bijdrage aan de veiligheid kunnen leveren. Op de website van het IFV zegt Ricardo Weewer: "Het is mijn missie om de brandweeracademie te positioneren als hét gezaghebbend kennis- en onderwijsinstituut van en voor Brandweer Nederland." Maar als het managerskamp zich daar niets van aantrekt en zijn eigen plan trekt met bijvoorbeeld het oprekken van opkomsttijden, en de praktijkmensen en de brandweeracedemie vervolgens niet duidelijk positie durft te kiezen door te zeggen: "stop daar mee", schieten we daar natuurlijk niet zo erg veel mee op. Kennis heeft immers niet zoveel nut als je er geen gebruik van maakt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten